Fri fragt over 300,- | Produkter direkte fra importøren | Vi bruger så vidt muligt genbrugs emballage.

Sådan fjerner du Rust på bestik

Sådan fjerner du Rust på bestik

Fastsiddende rust på bestik er ofte resultatet af rustpartikler, som er blevet hvirvlet rundt inde i opvaskemaskinen sammen med sæbe og vand og har sat sig fast på bestikket. Selvom dine metalting f.eks. er lavet af rustfrit stål, kan det alligevel få rustpletter. Rusten kan sagtens komme fra andre ting inde i opvaskemaskinen, og det er dermed ikke nødvendigvis et udtryk for, at den eller de ting, som rustpletterne sidder på, er ved at ruste.

Nogle ting er ikke egnet til at blive vasket i opvaskemaskine, men hvis du gør det alligevel, må du forvente, at der er større risiko for rust, og at rusten sætter sig på andre ting eller måske på selve opvaskemaskinens inderside.

Årsager til at der er rust på dit bestik kan være, at:

 • Metaldele der ikke er rustfrie og ikke egnet til vask i opvaskemaskine alligevel er blevet puttet i.
 • Der tidligere er blevet vasket ikke-rustfrie ting i opvaskemaskinen, og at opvaskeren ikke er blevet renset siden.
 • Dele inde i opvaskemaskinen (eksempelvis kurvene) er ved at ruste – det kan være, hvis det beskyttende lag maling på kurvene er gået i stykker, og metallet indeni er blevet blottet.
 • Fugt i luften har sat sig på dit bestik og ikke har haft tid til at tørre.

Sidstnævnte punkt har ikke nødvendigvis noget med opvaskemaskiner at gøre, og dit bestik kan derfor godt ruste, selvom du vasker det op i hånden. Hvis dit bestik indeholder jern, er der større risiko for ikke blot flyverust men også rust i selve bestikket, og det er dermed afgørende, at du ikke vasker denne type bestik i opvaskemaskine.

Mange metoder til at fjerne rustpletter på bestik

I denne vejledning antager vi, at rusten på dit bestik 'blot' er flyverust. Det er dermed pletter af rustpartikler, som kommer 'udefra' og ikke fra selve metalbestikket.

Der er flere forskellige metoder til at fjerne flyverust på bestik, og de er:

 • Stålrens på en klud (gnid på pletterne).
 • Vask dit bestik i opvaskemaskinen med citronsyre i sæberummet.
 • Brug en stålsvamp (vær dog forsigtig, da svampen kan ridse metallet).
 • Anvend et rengøringsmiddel, der er specifikt velegnet til at fjerne flyverust.
 • Gnid et overskåret løg mod pletterne (polér derefter med en ren klud).
 • Alternative metoder omfatter at bruge ketchup (du kan enten gnide på rustpletterne med ketchup eller lægge dit rustplettede bestik i en pose med ketchup natten over).

Vejledning til at fjerne rust på bestik – citronsyre eller specialrengøringsmiddel

Hver af de ovennævnte metoder er ret simple. Men hvis du gerne vil vide, hvad du skal gøre trin for trin, kan du eksempelvis følge nedenstående vejledning for vask af bestik ved hjælp af citronsyre i opvaskemaskinen:

 1. Start et almindeligt vaskeprogram – tom maskine og uden vaskemiddel/citronsyre
 2. Find alt dit rustplettede bestik frem
 3. Læg det rustplettede bestik i skuffen eller kurven til bestik i din opvaskemaskine (når programmet fra trin 1 er færdigt)
 4. Hæld en teskefuld citronsyre i sæbeskuffen i opvaskeren (eller mere – se vejledningen på pakken med citronsyre)
 5. Start et almindeligt vaskeprogram og lad det køre til ende
 6. Åbn opvaskeren og lad den dampe af
 7. Kør igen et almindeligt vaskeprogram uden vaskemiddel og uden citronsyre – du kan med fordel lade bestikket blive i maskinen, så citronsyren også bliver vasket af dét
 8. Lad programmet køre til ende og åbn maskinen, når programmet er slut
 9. Nu skulle du gerne have både bestik og opvaskemaskine, der er fri for flyverust

Nedenstående er en vejledning til manuelt at fjerne rust fra bestik med et specialmiddel:

 1. Find det specielle rengøringsmiddel frem (det kan f.eks. være Grøn Magi fra PH IMPORT)
 2. Læs vejledningen på rengøringsmidlet grundigt
 3. Hvis du bruger Grøn Magi, skal du gøre følgende:
  1. Gør en svamp våd
  2. Påfør den hvide pasta på svampen
  3. Polér dit bestik (cirkelbevægelser)
  4. Skyl efter med varmt vand
  5. Aftør med en tør, ren klud
  6. Vask dit bestik i opvaskemaskine eller per håndkraft på normal vis
 4. Nu burde der ikke være nogen rustpletter på dit bestik – hvis der stadig er rustpletter, kan du gentage processen (punkt 3a til 3f).

Forkæl dig selv, din familie og dine gæster med nydeligt bestik

Uanset om dit bestik er nyt eller gammelt, er det rarest for dig og andre, der bruger bestikket, at det er rent og pænt og fri for rustpletter. Der kan komme rust på både nyt og gammelt bestik, og der kan også komme flyverust på bestik, der er lavet af f.eks. rustfrit stål.

Et veldækket bord omfatter også pænt bestik, der er fri for pletter og rust, så for at du kan forkæle dig selv med et dejligt måltid mad på et veldækket bord med flot bestik, er det værd at gøre en indsats for at fjerne rust og holde bestikket pænt, så godt som du kan.

Fordele ved at gøre bestikket så pænt som nyt

Hvis du gerne vil gøre mere end at forkæle dig selv ved at have pænt og rustfrit bestik, så kan du også have glæde af andre fordele. Når du gør bestikket rent og rustfrit og eventuelt polerer det, så det bliver blankt og flot, kan det fremstå som nyt.

Fordelene ved at give dit gamle bestik nyt liv er bl.a., at:

 • Du sparer penge
 • Du kan beholde bestik, som har en særlig betydning for dig (det kan være det første sæt bestik, du nogensinde har købt, eller det kan være noget, du har arvet)
 • Mindsket miljøbelastning
 • Fokus på minimalisme – brug hvad du allerede har i stedet for at købe nyt

 

Noget bestik kan være umuligt at redde

Selv hvis du gør en ihærdig indsats og gerne vil beholde dit bestik, kan det godt være, at der bare er noget bestik, der er umuligt at redde. Du kan i så fald være nødt til at købe noget nyt.

I stedet for at have det dårligt med at du er nødt til at kassere dit gamle bestik, kan du aflevere det til genbrug, hvorefter metallet kan genanvendes.

Hvis du gerne vil have nyt bestik, der har de bedste chancer for at holde i lang tid, anbefaler vi, at du vælger bestik i rustfrit stål, at du kun putter ting, der er egnet til maskinvask i din opvaskemaskine, og at du sørger for at rense din opvaskemaskine og eventuelt bruge citronsyre samt tjekke metaldelene i opvaskeren for rustpletter.

Tips til at holde dit bestik pænt

Hvis du vasker dit bestik i opvaskemaskinen, så åbn maskinen kort efter, at vaskeprogrammet er færdigt, og lad maskinen stå åben et stykke tid, så bestik og andre ting kan tørre.

Put to kugler af sølvpapir i bestikskuffen eller bestikkurven og vask dem sammen med din opvask på et almindeligt vaskeprogram.

Hvis der er rust på delene i selve opvaskemaskinen, kan det være på tide at købe en ny maskine. Alternativt kan du forsøge at reparere de beskadigede dele, sådan at det blottede metal bliver dækket og dermed har mindre risiko for at sende flyverust rundt i maskinen.

Udover at køre et vaskeprogram med tom maskine og citronsyre i sæbeskuffen kan du også klare opvasken ved at køre en vask med citronsyre.

OBS: Vær opmærksom på, at du først skal køre en normal vask uden vaskemiddel, hvis vaskemidlet indeholder klor. Det er nemlig vigtigt, at eventuelle rester af klor bliver vasket væk, da kombinationen af klor og citronsyre kan udvikle giftige dampe.

Husk at vedligeholde og rengøre din opvaskemaskine

Hvis der er kommet rust på dit bestik, er det formentlig på grund af flyverust. Og det er sikkert kommet ved, at bestikket er blevet vasket i opvaskemaskine. Der er mange grunde til at putte bestikket i opvaskemaskinen i stedet for at skulle vaske det op i hånden, men hvis du gerne vil mindske risikoen for, at der igen kommer flyverust på bestikket, skal du huske at rense din opvaskemaskine.

Generel vedligeholdelse og rengøring af opvaskemaskinen er tilrådeligt, da det forlænger dens levetid og øger chancerne for, at du får en plet- og rustfri opvask hver gang. Du kan læse din opvaskemaskines brugsvejledning og se nærmere informationer om, hvordan producenten anbefaler, at du vedligeholder og rengør den.

Hvis du er ude efter en god metode til at mindske flyverust i din opvasker, kan du køre et vaskeprogram med en tom maskine, hvor du har puttet citronsyre i sæberummet.

Køb alt til rengøringen hos PH IMPORT

Uanset om du gerne vil fjerne rust fra bestik, eller du gerne vil klare andre typer rengøring, kan du finde velegnede produkter til rengøring og tilbehør hos PH IMPORT.

Vi importerer og forhandler et bredt sortiment inden for rengøringsartikler. Det omfatter bl.a. vores specialmiddel Grøn Magi (der bl.a. er til at fjerne rust fra bestik), nitrilhandsker, svampe, mikrofiberklude, blødgørende håndsæbe, universal skumrens, etiketfjerner, håndgel og forstøverflasker.

Hvis du gerne vil have lidt af det hele i smart rengøringspakke, så er det også en mulighed hos PH IMPORT.

Du kan kort sagt købe alt til din rengøring hos os.

Vi sælger vores produkter til både privatpersoner og erhverv. Vi garanterer god kvalitet og et højt serviceniveau.

Kurv

Luk

Din kurv er tom

Gå igang med at shoppe
Du er kun 300 kr fra at få gratis fragt til pakkeshop!

Luk